CANCERUL COLORECTAL – factori de risc și investigații

               

          Dr. Roibu Iurie – medic specialist gastroenterologie și endoscopie digestivă

 

  •   Ce este cancerul colorectal?

      Cancerul colorectal este tipul de cancer care se dezvoltă în intestinul gros. Este cel mai frecvent tip de cancer din Europa, reprezentând aprox. 13 % din totalul cancerelor. Cancerul colorectal (CC) este mai frecvent la barbați decât la femei. În Europa, în jur de 1 din 20 barbați și 1 din 35 femei vor dezvolta cancer. Majoritatea cancerelor apar după vârsta de 60 ani, la momentul diagnosticării, cele la vârste sub 40 ani fiind rare.

  •  Care sunt cauzele cancerului colorectal?

  În prezent, nu se cunosc pe deplin cauzele cancerului colorectal. S-au identificat mai mulți factori de risc. Un factor de risc sporește riscul apariției cancerului, dar nu este necesar și nici suficient pentru a dezvolta un cancer de colon, un factor de risc nefiind este o cauză  în sine.

               Principalii factori de risc sunt:

   – Îmbătrânirea – riscul crește cu vârsta

   – Legat de stilul de viațădieta – este cel mai  important factor de risc. O dietă bogată în carne roșie (porc, vită, miel), carne procesată (crenvuști,etc), bogată în grăsimi, consum exagerat de alcool, poate constitui un factor de risc.

   – Obezitatea

   – Diabetul zaharat tip II  – crește riscul de a face cancer de colon.

   – Antecedente de polipi colorectali –  excrescențele intestinale numiți polipi nu sunt cancere, dar există în evoluția lor posibilitatea de a se transforma în cancer. Aceștia, dacă se depistează la timp, prin colonoscopie, și se elimină, pacientul nu mai dezvoltă cancer colorectal.

   – Antecedente de cancer colorectal sau alte tipuri de cancere

   – Boala inflamatorie intestinală -boala Crohn și Rectocolita ulceroasă

   – Istoric familial – circa 20% din cancere au caracter familial. Dacă o rudă de gradul întâi are cancer colorectal, riscul de a-l dezvolta se dublează. Acest fapt se poate datora moștenirii genetice sau factorilor de mediu comun.

     Unii factori pot avea un efect de protecție împotriva cancerului colorectal:

– O dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale, pot scadea riscul de cancer colorectal;

– O creștere a activitații fizice zilnice scade riscul de CC.

  • Cum se diagnostichează cancerul colorectal

    Suspiciunea de CC poate apărea în diferite situații, dar cel mai frecvent în cazul când pacientul prezintă niște simptome sugestive. CC mai poate fi diagnosticat în cazul unui screening – adică intâmplator, fără nici un simptom, la pacienți peste 50 ani.

 Simptome care trebuie să trimită pacientul la medic:

  • prezența sângelui în scaun poate fi un simptom al CC;
  • anemia poate sugera o pierdere de sânge, chiar dacă pacientul nu vede acest sânge;
  • schimbări în obiceiurile de tranzit intestinal- dacă până acum scaunul a fost într-un fel, iar apoi se schimbă;
  • disconfort abdominal general;
  • scădere inexplicabilă în greutate;
  • oboseală prelungită.

 

  • Diagnosticul cancerului colorectal:
  1. Examinarea clinică – poate suspecta un CC – examenul fizic și examinarea rectală;
  2. Endoscopia – rectoscopia, rectosigmoidoscopia, colonoscopia – sunt porțiuni ale examinării intestinului gros, colonoscopia fiind examinarea intestinului gros în intregime. Un aparat, ca și o sondă, se introduce și se examinează intestinul gros. De asemenea, se introduce aer ca să umfle intestinul, pentru a vedea pe unde se poate progresa. Acest aer provoacă ușoară durere, dar dacă pacientul elimină aerul, disconfortul este mult mai mic. În plus, se administrează medicamente antialgice, așadar, durerea ușoară nu ar trebui să fie un motiv de refuz pentru o colonoscopie. La nevoie, se vor preleva biopsii- niște fragmente din tesutul inflamat al intestinului, pentru examinarea anatomopatologică. Aceasta este cea mai buna metodă prin care gastroenterologul ( o operațiune facută delicat, fără grabă si cu meticulozitate) poate diagnostica cu exactitate bolile intestinului gros.
  3. Investigații radiologice – Ba în clismă, CT, RMN, Pet CT – nu se efectuează de rutină, pentru diagnosticul bolilor de intestin gros și cancer colorectal.
  4. Markeri tumorali din sânge – (CEA – antigen carcioembrionar) și calprotectina – marker inflamator din scaun.
  5. Capsula video – o cameră video de mărimea unei capsule se înghite și se filmează tot traiectul digestiv, de la gât până la anus – nu se efectuează dacă există suspiciunea unui cancer colorectal, ci în alte boli ale intestinului gros.
  • Screenigul cancerului colorectal:

             Multe țări oferă persoanelor de peste 50 ani un program sistematic de screening în scopul depistării CC și al polipilor – adică un test de scaun, de sângerări, și o colonoscopie gratuită.

            La noi în țară s-a încercat un screening de acest fel, dar, din cauza lipsei fondurilor de la Ministerul Sănătății și de la Uniunea Europeană, nu s-a putut finaliza acest proiect de screening. Totuși, acest screening se poate face de către orice persoană care are peste 50 ani, de către orice persoană care are antecedente familiale, diabet zaharat, sau de către cei care au măcar un factor de risc, ca să evite ajungerea la un cancer colorectal.

           Cancerul Colorectal are 4 stadii de dezvoltare, în clasificarea TMN. De stadiul în care se descoperă depinde supraviețuirea pacientului. De aceea, depistarea cancerului colorectal într-un stadiu precoce este vital și pentru eficacitatea tratamentului, dar și pentru supraviețuirea bolnavului.

          Consultul periodic este esențial pentru evitarea dezvoltării unui cancer colorectal.

 

  1. ROIBU IURIE

                                medic specialist gastroenterologie și endoscopie digestivă

                                            Policlinica VISTA VISION, Baia Mare

                                           L-V  08:00 -15:00, Contract cu CJAS – MM
                                
PROGRAMĂRI: Tel: 0262 707 589; Mobil: 0737 505 157