Cataracta

Ce este cataracta? Cauze şi factori de risc!

Cataracta este o afectiune oftalmologica care consta in opacizarea progresiva a cristalinului, adica lentila naturala biconvexa prezenta in interiorul ochiului care refracta lumina pentru a focaliza un obiect.

Perceptia imaginilor este confuza din cauza incetosarii vederii. Este o boala comuna legata de imbatranire care afecteaza mai mult de jumatate din persoanele de peste 60 de ani (cataracta senila), dar care poate sa se manifesteze dupa nastere sau in primii ani de viata (cataracta congenitala), in urma unor leziuni sau traume grave la ochi (cataracta traumatica), la diabetici si in urma unei expuneri excesive la razele soarelui (cataracta secundara) sau la persoane afectate de alte boli ale ochiului sau care au folosit medicamente precum cortizonul sau de cele pentru chimioterapie (cataracta cauzata de medicamente sau boli). Cataracta este cea mai importanta cauza de orbire sau de deteriorare a vazului in toata lumea.

Cand se manifesta? Care sunt simptomele sale ?

Cataracta tinde sa se dezvolte in mod treptat fara a cauza durere sau a produce schimbari in aspectul ochiului. Tipul cel mai comun este cel senil care ia nastere la persoanele de peste 50 – 60 de ani si se manifesta la ambii ochi (bilateralitatea bolii), chiar daca, de regula, un ochi este afectat inaintea celuilalt.

Simptomul cel mai comun este vederea incetosata sau tulbure (reducerea vazului). Un alt simptom frecvent este oboseala la lumina, asociata uneori cu a nu mai vedea si cu perceperea de halouri în jurul surselor de lumina (lipsa vederii si vederea de halouri). Culorile par mai putin vii (discromatopsie), se poate vedea dublu (diplopie monoculara) si in multe cazuri apare (sau dacă este deja prezenta, creste) miopia (ametropie) care, la varsta a treia, anuleaza prezbiopia sau pacientul reuseste „inexplicabil” sa citeasca fara ochelari, facandu-ne sa ne gandim la o imbunatatire a dificultatii, desi tranzitoriu, pentru ca, odata cu trecerea timpului, creste defectul de vedere.

Diagnosticul de cataracta trebuie sa fie formulat de medicul specialist oftalmolog dupa efectuarea unui examen complet al ochiului care cuprinde, printre altele: determinarea vazului pentru departare si pentru aproape, examenul cristalinului la lampa cu fanta cu pupila dilatata, tonometrie şi examenul retinei pentru a evalua opacizarea cristalinului si exclude alte afectiuni, la cornee sau retina, care ar putea provoca aceeasi reducere a vederii.

Ingrijirea si tratamentul cataractei
Nu exista medicamente, diete sau ochelari in masura a face sa regreseze cataracta.

Singurul tratament valid si de solutionare este interventia prin microchirurgie a cataractei care poate fi practicat independent de gradul de opacizare a cristalinului si cand il impiedica pe pacient sa isi desfasoare activitătile normale cotidiene.

Dupa interventia chirurgicala, probabilitatile de a obtine o imbunatatire a vederii sunt excelente (mai mari de 97%).