Retinopatia
Retinopatia
Retina ochiului reprezintă cea mai internă stratificare a globului ocular și este o membrană subțire formată din celule pigmentare, nervoase și fotoreceptoare.Funcția retinei este de a transforma stimulii luminii în impulsuri nervoase, iar fotoreceptoarele facilitează transmiterea informațiilor către creier.
Retina poate fi afectată de diferite tipuri de boli degenerative, ca urmare a patologiilor generale, cum ar fi scleroza vasculară, hipertensiunea arterială, diabetul sau patologiile vasculare, care au implicații grave diferite asupra vederii, în funcție de zona retiniană afectată.
Care sunt principalele boli ale retinei?
Principalele boli ale retinei sunt clasificate în diverse categorii în funcție de cauzele care le generează.Formele principale includ:
▫️ RETINOPATIA DIABETICĂ, care poate fi împărțită în forme proliferative și forme non-proliferative.
▫️ RETINOPATIA ARTERIOSCLEROTICĂ, specifică vârstnicilor, care determină îngustarea vaselor sanguine arteriale, tulburări ale peretelui vascular cu apariția de hemoragii și tromboze care afectează retina.
▫️ DEGENERESCENȚA MACULARĂ, care poate fi congenitală, juvenilă și senilă, afectează macula, o zonă importantă a retinei care furnizează vederea centrală.
▫️RETINITA și inflamația retinei infecțioase și retinita non-infecțioasă.
▫️RETINITA PIGMENTARĂ, o tulburare degenerativă ereditară a fotoreceptorilor retinieni cauzată de o malformație a acestora sau a retinei.
▫️DEZLIPIREA DE RETINĂ, cu cauzele principale precum predispoziția genetică, miopia, degenerescența periferică, traumele, uveita, îmbătrânirea ochilor, diabetul și unele boli genetice.
Cum să recunoști simptomele bolilor retinei?
Simptomele retinopatiei diferă în funcție de tipul de tulburare care afectează retina.▫️ RETINOPATIA DIABETICĂ - este una dintre principalele cauze ale deteriorării vizuale și orbirii. Este cea mai frecventă boală vasculară a retinei și rezultă din leziunile produse vaselor retiniene ca urmare a decompensării metabolice care apare în diabet. Inițial poate fi asimptomatică și poate apărea doar atunci când pacientul a ajuns la o etapă avansată cu afectare vizuală parțială sau totală.
▫️ RETINOPATIA ARTERIOSCLEROTICĂ: Îngroșarea vaselor de sânge sau a arterelor oculare poate provoca orbire parțială sau totală, dacă retina întreagă este afectată.
▫️ DEGENERESCENȚA MACULARĂ: Provoacă distorsionarea imaginilor, dificultăți în vederea centrală, vederea maculară afectată, culori alterate și lumină neclară.
▫️ RETINITA INFECȚIOASĂ: Se manifestă prin sensibilitate la lumină (fotofobie), roșeață oculară (hiperemie) și durere în ochi.
▫️ RETINITA PIGMENTARĂ: Primele simptome apar de obicei la tineri, între 10 și 30 de ani, cu dificultăți în vederea nocturnă, o adaptare încetinită de la întuneric la lumină și invers, o restrângere în formă de tunel a câmpului vizual și fotofobie.
▫️ DEZLIPIREA DE RETINĂ: Se manifestă prin apariția unei cortine sau a unei umbre întunecate în câmpul vizual, datorită porțiunii de retina desprinsă care nu mai funcționează. Adesea este precedată de apariția bruscă a fulgilor de lumină (fotopsie) sau a corpurilor mișcătoare (miodezopsie) în câmpul vizual. Decolarea retinei apare mai frecvent la persoanele de vârstă mijlocie cu un nivel mediu-ridicat de miopie. Cauza cea mai frecventă a dezlipirii retinei este o ruptură retiniană, dar alți factori de risc includ miopia mare, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei și traumatismele.
Cum se tratează retinopatia?
Terapiile pentru diversele tipuri de retinopatii diferă în funcție de natura tulburării.Rapiditatea în intervenție este esențială pentru a limita daunele grave pe care astfel de boli le pot provoca aparatului vizual.
▫️ Pentru Retinopatia diabetică: este important să se trateze mai întâi diabetul și să se asocieze terapia cu laser (fotocoagulare cu laser) pentru a opri formarea de noi capilare, evitând desprinderea retinei. Dacă retina este deja desprinsă, se poate interveni chirurgical.
▫️ Pentru Retinopatia arteriosclerotică: în cazul în care retinopatia afectează vasul de sânge central, este posibil să se administreze medicamente pentru a opri boala. Pentru tromboza venoasă edematoasă, se recomandă terapie intravitreală-intraoculară. Aceasta folosește medicamente anti-VEGF injectate direct în globul ocular. Injecțiile se fac cu anestezic local (picături anestezice pentru ochi), care nu sunt simțite de către pacient. Rezultatul este vizibil într-un timp foarte scurt. În forma ischemică, se preferă terapia cu laser.
▫️ Pentru Degenerescența maculară: nu există tratamente de rezolvare, dar se pot limita daunele. Forma exudativă este tratată cu medicamente pentru angiogeneză injectate direct în globul ocular, în timp ce pentru forma atrofică este posibil să se amâne procesul evolutiv cu suplimente.
▫️ Retinita infecțioasă: trebuie tratată cu antibiotice, atât sub formă topicală (picături pentru ochi), cât și sub formă sistemică.
▫️ Retinita Pigmentară: Este o boală ereditară și în prezent nu există tratament care să vindece caracteristica degenerativă a bolii. Medicul oftalmolog poate încetini totuși progresia, prescriind suplimente care pot da rezultate.
▫️ Pentru a preveni Desprinderea Retinei: este esențial să se efectueze regulat examinări oftalmologice, indiferent dacă există sau nu probleme oculare care pot favoriza desprinderea. Se poate interveni cu terapie cu laser pentru a întări țesutul retinian, în timp ce, dacă desprinderea retinei a avut deja loc, este posibil să se intervină fie cu o operație extracapsulară tradițională, fie cu chirurgie vitreoretiniană.
Citește și...
Apelurile către numărul nostru Telverde 0800884782 sunt gratuite din orice rețea din România!