Dr. Sima Diana – medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
- Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat – este o boală caracterizată prin creșterea valorilor glicemice (a zaharului din sânge) peste nivelul acceptat. Această stare poate fi insoțită de o scădere a producției de insulină sau chiar de o lipsă totală a acesteia.
Insulina este un hormon secretat de către pancreas, preponderent responsabil de reglarea nivelului glicemiei. In condiții normale, atunci când ingerăm alimente care conțin hidrați de carbon sau glucide (pâine, paste, produse de panificație, dulciuri), glicemia crește (în mod diferit, în funcție de conținutul în hidrați de carbon, dar și de indicele glicemic). În consecință, pancreasul secretă insulină, iar, ca rezultat, glicemia scade, altfel spus revine la valorile normale.
- Diabetul zaharat de tip 1
Acest tip de diabet este o boală autoimună (în aceste cazuri, organismul produce anticorpi țintiți care luptă împotriva propriilor celule), având ca și caracteristică principală lipsa completă de insulină. Pancreasul nu mai are capacitatea de a o secreta, drept urmare glicemia crește și se instalează diabetul zaharat.
Tipul 1 de diabet apare brusc, fiind diagnosticat la scurt timp după debut, zile sau câteva săptămâni, cu valori de glicemie foarte mari (> 300 mg/dl). Diabetul zaharat tip 1 poate uneori debuta cu “coma inaugurală”, datorită lipsei totale de insulină, complicație care necesită de urgență tratament de specialitate. Singurul tratament al diabetului zaharat tip 1 este administarea de insulină.
- Diabetul zaharat de tip 2
Acest tip de diabet se caracterizează printr-un debut lent, în unele cazuri trec ani până la instalarea simptomelor, alteori acestea nu apar deloc, boala fiind detectată în urma investigațiilor sau a consulturilor adiacente, iar în cazuri mai nefericite, odată cu apariția complicațiilor. Declinul funcției celulelor beta pancreatice (cele responsabile de secreția insulinei) este lent, glicemia având o pantă ușor ascendentă. Principalul mecanism responsabil de apariția diabetului zaharat de tip 2 este insulinorezistența. În acest caz, pancreasul mai produce insulină, în cantități aproape normale de multe ori, însă datorită excesului ponderal, a surplusului de țesut adipos insulina nu mai poate acționa corespunzator, astfel încât glicemia crește deoarece insulina nu reușește să își facă treaba (mecanism de insulinorezistență).
Tipul acesta de diabet zaharat are anumiți factori de risc, care duc la apariția bolii, factori care pot fi controlabili.
- Unul este determinismul genetic. Persoanele din rasa neagră, indienii, arabii, au un risc mai mare de a o dezvolta, procentajul de diabetului zaharat tip 2 fiind cel mai mare în rândul acestor populații.
- De asemenea, există agregarea familială, în cazul prezenței bolii printre rudele de gradul I și II.
Se recomandă testarea glicemiei în fiecare an, dacă există agregare familială sau factori de risc/comorbidități, și la 5 ani la populația generală, fără alți factori de risc/comorbidități asociate.
- Diabetul gestațional
Femeile care au avut valori ușor crescute ale glicemiei la testul TTGO (test de toleranță la glucoză) realizat în sarcină, sau chiar au avut diabet gestațional diagnosticat, au un risc asociat crescut de a dezvolta ulterior, pe parcursul vieții, diabet zaharat tip 2. Un astfel de test este obligatoriu pentru toate gravidele între săptămânile 24-28 de sarcină, ca metodă de screenig a diabetului gestațional. Post partum, de cele mai multe ori, pacientele revin la valori glicemice normale, fără terapie, însă trebuie să efectueze controale anuale, în care să se măsoare valoarea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate (HbA1c).
Femeile care au născut un copil a cărui greutate la naștere a fost peste 4000g, deci un făt macrosom, în decursul vieții adulte femeia are un risc de aproape 90% de a dezvolta diabet zaharat tip 2, în special dacă este asociată supraponderea/obezitatea. Macrosomia predispune mama la diabet și copilul la obezitate, implicit și la diabet zaharat tip 2.
- Obezitatea
Diabetul apare la pacienții obezi prin mecanismul insulinorezistenței. Dacă persoana scade în greutate, riscul scade sau chiar dispare, întrucât insulinorezistența este un mecanism reversibil.
- Dislipidemia
Dislipidemia este boală caracterizată printr-un nivel crescut al grăsimilor din sânge, și anume a colesterolului total, trigliceridelor, LDL-colesterolului, HDL-colesterol (colesterolul bun), non-HDL. Controlul valorilor grăsimilor din sânge (prin dietă asociată medicamentelor precum statinele, ezetimib, fibrați, inhibitorii PCSK9), ajută indirect și la restabilirea valorilor normale ale glicemiei.
Un control sistematic, împreună cu analize de sânge, sunt obligatorii anual, pentru populația generală.
- Hipertensiunea arterială
Presiunea arterială crescută, printr-un cumul de factori, predispune și la apariția valorilor crescute ale glicemiei. Pacienții hipertensivi trebuie să urmărească și valorile glicemice.
- Sindromul metabolic
Unul dintre cei mai importanți factori de risc în apariția diabetului zaharat tip 2, este sindromul metabolic, un cumul al tuturor afecțiunilor descrise până acum (dislipidemie, obezitate, hipertensiune arterială, circumferința abdominală crescută, disglicemie).
Recomandarea este ca anual, pacienții cu sindrom metabolic, să realizeze screeningul care să includă și evaluarea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate.
Diabetul zaharat nu apare doar de la consumul în exces de dulciuri sau doar de la o alimentație nesănătoasă, există și alți factori de risc implicați în apariția acestei boli.
- Stresul
Nu de puține ori ne întâlnim cu persoane care afirmă că au dobândit boala, diabetul zaharat, de la ”stres”, considerând acesta ca fiind principalul factor în declanșarea bolii.
Persoanele cu diabet zaharat, depistat ca urmare și a unor probleme de natură psiho-emoțională, sunt cele care gestionează greu perioadele de stres și recurg la refugii precum mâncatul excesiv.
Odată cu creșterea numărului de calorii zilnic ingerate, crește și numărul de kilograme, care atrage după sine riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2.
În perioadele stresante, o abordare inteligentă a acestora este ajutorul unui consilier/psiholog, care ajută să se depășească momentele dificile.
Cel mai important lucru este o bună informare asupra a ceea ce semnifică diabetul și complicațiile acestuia, lucru realizat împreună cu medicii de familie, care sunt prima linie de comunicare a pacienților. Aceștia depistează complicațiile precoce, astfel contribuie la îmbunătățirea calității actului medical.
Diabetul nedepistat la timp, netratat corespunzator, afectează buna funcționalitate a rinichilor, a ochilor, a sistemului nervos periferic și central, a vaselor de sânge și implicit a alimentării cu sânge a extremităților și apariția a ceea ce numim “piciorul diabetic”.
Pacienții cu diabet zaharat complicat, cu neuropatie diabetică periferică, au alterate sensibilitățile membrelor inferioare, nu resimt dacă pășesc pe o piatră sau dacă pielea piciorul este afectată de o încălțăminte nepotrivită. Odată cu apariția unei răni/ulcerații, datorită bolii vasculare, se reduce șansa la o vindecare corespunzătoare, fiind crescut riscul de suprainfecție. De aici și până la o amputare, dacă infecția nu poate fi controlată, este doar un pas.
Împreună putem depista precoce diabetul zaharat sau glicemia bazală modificată (prediabetul), care, tratate corespunzător și evaluate periodic, sistematic, pot fi ținute sub control.
Controlul periodic rămâne, așadar, esențial.
Dr. SIMA DIANA – medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice – este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, doctorandă în cadrul Facultații de Medicină a Universității, cu multiple cursuri de formare în domeniul neuropatiei diabetice și piciorului diabetic, atât în țară cât și în străinătate.
Policlinica VISTA VISION, Baia Mare
Program: L-V 08:00 -15:00, Contract cu CJAS – MM
PROGRAMĂRI: Tel: 0262 707 589; Mobil: 0737 505 157