Cataracta

Ce este CATARACTA?

◽️CATARACTA este o afecțiune oftalmologică care constă în opacizarea progresivă a cristalinului, adică lentila naturală biconvexă prezentă în interiorul ochiului, care refractă lumina pentru a focaliza un obiect.
Percepția imaginilor este confuză din cauza încețoșării vederii. Este o boală comună legată de procesul de îmbătrânire care afectează mai mult de jumătate din persoanele de peste 60 de ani (cataracta senilă), dar care poate să se manifeste după naștere sau în primii ani de viață (cataracta congenitală), în urma unor leziuni sau traume grave la ochi (cataracta traumatică), la diabetici și în urma unei expuneri excesive la razele soarelui (cataracta secundară) sau la persoane afectate de alte boli ale ochiului sau care au folosit medicamente precum cortizonul sau de cele pentru chimioterapie (cataracta cauzată de medicamente sau boli).
Cataracta este cea mai importantă cauză de orbire sau de deteriorare a văzului la nivel mondial.

Ce este CATARACTA?

Când apare cataracta, care sunt simptomele și cum se diagnostichează?

◽️CATARACTA se dezvoltă treptat, fără a provoca durere sau modificări în aspectul ochiului. Tipul cel mai frecvent este cataracta senilă, care se manifestă la persoanele de peste 60 de ani și afectează ambii ochi (bilateralilate a bolii), dar, de obicei, un ochi este afectat înaintea celuilalt.

Cel mai comun simptom este vederea încețoșată (reducerea acuității vizuale).
Un alt simptom frecvent este sensibilitatea la lumină, uneori asociată cu senzația de orbire de la luminile puternice și percepția de halouri în jurul surselor de lumină. Culorile par mai puțin vii, se poate suferi de vedere dublă, iar în multe cazuri poate să apară miopia, sau să crească (dacă este deja prezentă), ceea ce, în decada a treia de vârstă, anulează prezbiopia: persoanele în vârstă pot citi "inexplicabil" fără ochelari, sugerând o îmbunătățire trecătoare, deoarece deficitul vizual se dezvoltă în timp.

◽️CATARACTA trebuie diagnosticată de medicul specialist oftalmolog după o examinare oculară completă, care include determinarea acuității vizuale la distanță și la aproape, examinarea cristalinului printr-o lampă cu fantă cu pupila dilatată, tonometria și examinarea retinei pentru a evalua opacifierea cristalinului și a exclude alte patologii corneene sau retiniene, care pot cauza aceeași scădere a vederii.

Când apare cataracta, care sunt simptomele și cum se diagnostichează?

TRATAMENTUL CATARACTEI

⏺️ Nu există medicamente, diete sau ochelari capabili să stopeze dezvoltarea cataractei. Singurul tratament eficient și permanent este microchirurgia cataractei, care poate fi efectuată independent de nivelul opacității cristalinului, atunci când cataracta împiedică pacientul să îndeplinească activitățile zilnice. După intervenție, șansele de îmbunătățire a vederii sunt excelente (mai mult de 97%).

ℹ️ Chirurgia modernă a cataractei îndepărtează cataracta înlocuind cristalinul opacifiat cu unul artificial. Tehnica cea mai utilizată în lume este Facoemulsificarea, o metodă non-traumatică care îndepărtează cristalinul cu ultrasunete după fragmentarea acestuia, oferind rezultate excelente.
TRATAMENTUL CATARACTEI

Citește și...

Apelurile către numărul nostru Telverde 0800884782 sunt gratuite din orice rețea din România!