Glaucomul

Ce este glaucomul?

◽️GLAUCOMUL este o boală care afectează nervul optic și este cauzată de o creștere progresivă a presiunii intraoculare, rezultând deteriorarea vederii. Modificarea vederii poate avea diferite stadii de gravitate, unele ireversibile și apare atunci când drenajul lichidului numit umoare apoasă, care curge în globul ocular, este blocat și se acumulează, crescând astfel presiunea intraoculară.
Ce este glaucomul?

Importanța prevenirii și diagnosticării glaucomului

În stadiile inițiale, glaucomul non-congenital poate să nu prezinte simptome și să se manifeste doar atunci când apare o deteriorare semnificativă a câmpului vizual.
Cu toate acestea, există factori de risc care pot crește probabilitatea acestei boli, cum ar fi vârsta peste 50 de ani, cazuri anterioare de glaucom în familie, miopia, diabetul, traumatismele oculare, utilizarea prelungită a cortizonului și hipertensiunea arterială.

Diagnosticul precoce al glaucomului este esențial pentru a preveni deteriorarea vederii și orbirea.
Examinările regulate ale ochilor și stabilirea diagnosticului sunt recomandate după vârsta de 40 de ani.

Tratarea glaucomului

◽️GLAUCOMUL este o boală oculară gravă, dar care poate fi tratată și controlată printr-un tratament adecvat și o monitorizare pe toată durata vieții.

Prima opțiune terapeutică este de obicei reprezentată de picături oftalmice care reduc presiunea intraoculară și previn progresia deteriorării nervului optic. Picăturile trebuie utilizate pe toată durata vieții și pot avea efecte secundare la nivel local, cum ar fi iritarea, roșeața și schimbarea culorii irisului, și la nivel sistemic, cum ar fi astmul, bradicardia și hipotensiunea.

Atunci când tratamentul medicamentos nu mai este suficient, următorul pas este laserul. Tipul folosit depinde dacă glaucomul este cu unghi deschis sau unghi închis. Intervenția chirurgicală durează câteva minute și este complet nedureroasă. Ochii nu sunt bandajați, iar pacienții își pot relua imediat activitățile normale.

Când tratamentul medicamentos sau cu laser nu poate menține presiunea oculară la un nivel sigur, intervenția chirurgicală devine singura opțiune.

Tratarea glaucomului

Citește și...

Apelurile către numărul nostru Telverde 0800884782 sunt gratuite din orice rețea din România!