Keratoconus

KERATOCONUS

Keratoconus este o boală oculară degenerativă, non-inflamatorie, care afectează partea centrală a corneei, care devine progresiv mai subțire și se bombează anormal în exterior.
Această afecțiune oculară, în care factorul genetic joacă un rol important, se manifestă în general în adolescență și cu o frecvență mai mare la fete, dar tinde să se oprească spontan în jurul vârstei de 40 de ani.
Keratoconus afectează de obicei ambii ochi, chiar dacă nu simultan, rezultând tulburări vizuale progresive precum pierderea acuității vizuale în toate direcțiile, creșterea astigmatismului legat de keratoconus și miopie, reducerea vederii nocturne și tulburări afectante cum ar fi riscul orbirii și pierderea integrității globului ocular. Uneori, keratoconus poate avansa mai rapid, rezultând edeme și cicatrici corneene. Anomaliile sau leziunile corneene legate de keratoconus pot afecta semnificativ capacitatea de a realiza sarcini de bază precum conducerea, vizionarea la TV sau citirea unei cărți.

Simptomele keratoconusului pot include:

▫️ Vedere distorsionată;
▫️ Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie);
▫️ Ușoară iritație a ochilor;
▫️ Vedere neclară;
▫️ Vedere dublă cu un ochi închis ( poliopie monoculară).

Importanța prevenirii și diagnosticării keratoconusului:

Pentru a diagnostica keratoconusul în stadiul său inițial, este esențial să se efectueze un examen ocular la copiii cu vârsta de 3, 6 și 12 ani și imediat ce se observă o vedere perturbată sau diferită față de cea obișnuită. Cel mai modern diagnostic folosește sisteme de topografie corneană cu scanare, care evaluează grosimea corneei în fiecare parte, permițând astfel urmărirea și monitorizarea evoluției corneei în timp.

KERATOCONUS

Tratament KERATOCONUS

▫️​Tratamentul keratoconusului corneean cu cross-linking corneean (CXL)
Recuperarea vizuală în keratoconus este dificil de realizat cu ochelari; o soluție mai bună poate fi purtarea de lentile de contact corective personalizate (lentile de contact corneene pentru keratoconus) create pentru fiecare pacient pe baza topografiei corneene, care pot corecta astigmatismul și îmbunătăți acuitatea vizuală.

ℹ️ Clinicile Vista Vision utilizează tratamentul non-invaziv cu cross-linking corneean pentru a opri, sau în unele cazuri, a bloca evoluția keratocosului.
Cross-linking-ul este o procedură care vizează creșterea rezistenței țesutului corneean, evitând slăbirea progresivă a corneei și degenerarea vizuală asociată percepută de pacient.

Această intervenție trebuie efectuată în condiții monitorizate de sterilitate și anestezie locală, și durează aproximativ 1 oră.
Perioada de recuperare postoperatorie include vizite zilnice de urmărire până la completarea reepitelizării.
În primele luni după tratament, sunt necesare anumite măsuri de precauție. Pacientul trebuie să evite saunele, piscinele, băile turcești și locurile cu vânt, iar în primele luni expunerea directă la soare fără ochelari de soare corespunzători.

▫️Nu oricine poate suferi această intervenție: pacientul are nevoie de o examinare diagnostică completă a ochilor pentru a evalua eligibilitatea pentru procedura de cross-linking. În cazurile în care keratoconusului se află într-o fază mai avansată, rezultând o reducere vizuală semnificativă care nu poate fi tratată cu corectarea refractivă, va fi necesar un transplant de cornee.

Citește și...

Apelurile către numărul nostru Telverde 0800884782 sunt gratuite din orice rețea din România!