Astigmatismul

Astigmatismul este în general de natură ereditară

CE ESTE ASTIGMATISMUL?

Astigmatismul este o problemă de vedere destul de comună care apare atunci când corneea nu este perfect simetrică și cauzează vederea neclară, încețoșată. Într-un ochi normal, corneea este sferică ca o minge de fotbal, tăiată în jumătate în toate curburile sale. Într-un ochi cu astigmatism, curburile corneene se schimbă de-a lungul axelor principale, conferindu-i forma unei mingi de rugby tăiate pe jumătate.

Acest defect se manifestă la orice distanță la care este observat subiectul. Astigmatismul poate fi asociat cu miopia și hipermetropia, deoarece este cauzat de iregularitatea corneei.
CE ESTE ASTIGMATISMUL?

CARE ESTE SURSA ASTIGMATISMULUI?

Astigmatismul este în general de natură ereditară, dar uneori poate fi cauzat de o leziune corneeană datorată traumatismelor accidentale, infecțiilor sau bolilor precum keratoconus (care determină subțierea progresivă a corneei).

Astigmatismul este măsurat în dioptrii: de la 0 la 1 dioptrie vorbim despre astigmatism ușor, până la 2 este moderat, iar peste 2 este considerat mare.
CARE ESTE SURSA ASTIGMATISMULUI?

Simptome și soluții

Principalele simptome ale astigmatismului includ:
▫️ Percepția imaginilor distorsionate sau estompare (aproape/la distanță)
▫️ Dureri de cap
▫️ Dureri oculare
▫️ Senzație de arsură la nivelul ochilor

Simptomele variază în funcție de tulburarea și de severitatea acesteia: cazurile ușoare pot fi asimptomatice, în timp ce cazurile severe pot cauza probleme de vedere serioase.

Ochelarii sau lentilele de contact sunt cele mai frecvente metode de corectare a simptomelor astigmatismului. În alte cazuri, astigmatismul poate fi corectat prin chirurgia refractivă cu laser Excimer, care remodelează țesutul cornean.
Simptome și soluții

Citește și...

Presbiopia

Presbiopia este o condiție legată de vârstă

Citește mai mult

Miopia

Miopia afectează aproximativ 25% din populație

Citește mai mult

Hipermetropia

Hipermetropia este un viciu de refracţie similar cu astigmatismul

Citește mai mult
Apelurile către numărul nostru Telverde 0800884782 sunt gratuite din orice rețea din România!